Soort project: Studies
Projectnaam: Prijsvraaginzending 'Zon op de Zwijger'
Locatie: Prins Hendrikkade Amsterdam
Opdrachtgever: Stichting Stadsherstel Amsterdam
Ontwerp: november 2014
Oplevering: maart 2015

Zonnige Zwijger

VRAAG: Is op een rijksmonument een scala aan duurzaamheidstoepassingen mogelijk?
ANTWOORD: Team: InnoPV - Frowijn de Roos Architecten - Monumentaal Centrum voor Duurzame Ontwikkeling en Innovatie is buitengewoon trots op haar inzending Zonnige Zwijger. Verloren, maar niet verslagen!
2 december was het zover, de winnaar van de prijsvraag Zon op de Zwijger werd bekendgemaakt in de grote zaal van de Zwijger in Amsterdam.
Uiteindelijk hadden 15 bedrijven een plan ingediend. Er zaten verrassende, vernieuwende en echt innovatieve inzendingen tussen. Smullen voor de kenner dus. Zo was er een compleet nieuw paneel van Tulipps te zien; een volledig Nederlands product dat echt vernieuwend is op alle fronten. Andere cel technologie, dunner, erg licht, eenvoudig en anders bevestigen, zonder frame, overlappend te monteren. Daar gaan we in de toekomst echt nog meer van horen.

Ons team heeft genoten van de avond en ondanks dat we geen prijs hebben gewonnen voelen we ons toch de winnaar. Hoe gaaf is dat!

Ons plan Zonnige Zwijger stak met kop en schouders uit boven alle inzendingen als het gaat om het vermogen (bijna 2x zoveel als de winnaar), opbrengst (en de reele berekening die daar achter zit) en extras die betaald uit de opbrengst inbegrepen kunnen worden.
Wij zeggen het vaak: zonnepanelen aanbrengen is maatwerk en moet integraal benaderd worden. Zonnige Zwijger is daar een mooi voorbeeld van.
De installatie van maar liefst 67.000 WattPiek kunnen we 25 jaar lang volledig garanderen, verouderd slechts 10% in 25 jaar, levert genoeg besparing op om alle extras die bedacht waren mee te betalen en aan het eind van de rit heeft de eigenaar het investeringsbedrag als extra plus op de rekening staan. Wat waren die extras buiten de zonnepanelen?
350M2 sedumdak, verplaatsen neonverlichting, led-aanduiding productie en CO2 reductie op de gevel, onderhoud en controle, een dubbele elektrische laadpaal, schoonmaakautomaten en een zonnepaneel fietsoverkapping.
Weliswaar gaf ons plan een hoge initiele investering, maar gezien bovenstaande voor zover wij kunnen overzien het hoogste langjarig rendement zowel financieel als qua CO2 besparing; en door de combinatie van maatregelen meest complete integraal duurzame oplossing binnen de gevraagde kaders.
Zijn de kaders anders, dan hoort daar ook een andere oplossing bij. Dat is de manier waarop wij zonnepaneelinstallaties blijven benaderen. En dat blijven we doen in samenwerking met specialistische partners. Open, transparant en met de juiste berekeningen.

Het was een mooie en goed georganiseerde prijsvraag waar we met veel plezier aan hebben meegedaan.
Dat is voor ons geen verspilde moeite maar een bevestiging dat we goed bezig zijn.
Het team feliciteert de winnaar van harte en ook de andere deelnemers krijgen onze felicitaties, samen kunnen we het verschil maken en echte versnelling op gang brengen.
En dat is nodig.

Terug naar alle projecten